Tweede Kamer wil meer grip op digitalisering

In de politiek is het thema digitalisering verdeeld over vele commissies, departementen en Kamerleden. Hierdoor vallen te veel van de digitaliseringsuitdagingen nog tussen wal en schip. In een motie neemt de Tweede Kamer nu voor om op zoek gaan naar een oplossing. Nederland ICT moedigt dit initiatief van Verhoeven (D66), Middendorp (VVD), Buitenweg (GroenLinks) en Van Dam (CDA) van harte aan!

Topteam digitalisering

Zorg, energie, onderwijs, mobiliteit, arbeidsmarkt: digitalisering raakt tal van maatschappelijke en economische thema’s. Binnen ministeries en in commissies van de Tweede Kamer wordt digitalisering tot nu toe vooral vanuit de traditionele portefeuilles benaderd. Daarom pleitten we in ons verkiezingsmanifest van 2016 al voor structurele samenwerking tussen ministeries vanuit een gezamenlijke strategie voor hoe ons land om moet gaan met digitalisering. Het nieuwe kabinet kwam wel met een gezamenlijke digitaliseringsstrategie, maar echte regie blijft nog achterwege. We hebben mooie ideeën in beleidsnota’s kunnen lezen, maar we wachten nog op actie. Bijvoorbeeld: het verzoek van het Kamerlid Wörsdörfer (VVD) uit september 2018 om de uitgaven aan digitale ambities in beeld te brengen is nog steeds niet beantwoord.

Kamer geeft het goede voorbeeld

Het is daarom goed dat de Tweede Kamer dit probleem ook signaleert en ook nadenkt over haar eigen rol hierin. Alleen zo kan het parlement meer kennis krijgen over digitale onderwerpen en meer grip houden op de manier waarop we als land met digitalisering omgaan. De Kamerleden willen daarbij niet alleen onderzoeken hoe ze zelf met het thema omgaan, ze willen ook advies geven aan het volgende kabinet. In een toelichting op de motie in het NRC zegt Kees Verhoeven: “Soms moet je nu een debat met vier bewindspersonen voeren. Of zegt een bewindspersoon juist weer: hier ga ik niet over.” Ook in onze contacten met ministers, ambtenaren en politici is dit een terugkerend thema. Beleid is te verkokerd, waardoor de grote keuzes niet gemaakt kunnen worden.

Onderzoek

De motie kan rekenen op een ruime meerderheid. Het is hoopgevend dat het onderzoek deze zomer al van start kan gaan. Begin 2020 moet er een rapport liggen met aanbevelingen. Binnen de ICT-sector is er veel expertise over hoe digitalisering belegd kan worden als strategisch vraagstuk. Nederland ICT heeft aangeboden om mee te werken aan het onderzoek en waar nodig experts uit de sector naar voren te schuiven.


Deel via:

Het laaste nieuws

Rapport: ICT Markttoets Content Services Platform voor BZK

Eind februari organiseerde NLdigital een ICT Markttoets over een nieuw Content Services Platform (CSP). Dit in opdracht van het ministerie van BZK voor het programma Beter Samen Werken. Het rapport is vanaf nu beschikbaar.
Samenwerken met de overheid

Noodkreet bedrijfsleven en kennisorganisaties: sloop van innovatieklimaat dreigt

Het innovatie- en ondernemersklimaat staat onder druk in Nederland. Dit stelt een grote groep van bedrijven en kennisorganisaties. Zij uiten hun zorgen over de innovatiekracht en het verdienvermogen van Nederland in een brandbrief.
Politiek & wetgeving

Implementatie NIS2-richtlijn uitgesteld: dit betekent het voor jou

De Nederlandse overheid is niet op tijd klaar met de implementatie van de NIS2-richtlijn. Benieuwd wat dit voor jouw bedrijf betekent?
Cybersecurity

Denk mee over een Content Services Platform voor BZK

Op donderdag 29 februari van 13.00 tot 17.00 uur organiseert NLdigital namens het programma Beter Samen Werken voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een ICT Markttoets over een nieuw Content Services Platform (CSP). 
Samenwerken met de overheid

De sterke positie van onze digitale infrastructuur vraagt om blijvende aandacht

Nederland heeft een digitale infrastructuur waar we trots op mogen zijn. Maar deze toppositie staat ook onder druk. Zo blijkt uit de Staat van de Digitale Infrastructuur die minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.