Restwarmte datacenters telt voortaan mee in normering energiezuinige gebouwen

Restwarmte uit datacenters telt vanaf volgend jaar mee in de normering voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). Dat heeft minister Ollongren afgelopen dinsdag (8/1) laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. Nederland ICT riep eerder op tot aanpassing van de norm, zodat de grote potentie van restwarmte beter benut kan worden.

410 kton Co2 reductie mogelijk

Samen met de Dutch Datacenter Association, de RVO en Berenschot publiceerden we eind vorig jaar een rapport waarin we de potentie van restwarmte van datacenters in kaart brachten. Om de klimaatdoelen te halen moet er in de gebouwde omgeving een flinke besparing van de CO2-uitstoot gerealiseerd worden. Restwarmte van datacenters heeft volgens het rapport de potentie om 12% van die opgave in te vullen. Dat is een totaal van 410 kiloton CO2-reductie. Het rapport bevatte ook een aantal aanbevelingen om het mogelijk te maken deze potentie ook daadwerkelijk te benutten. Een ervan is het aanpassen van de regels voor nieuwbouw, zodat restwarmte ook wordt geclassificeerd als hernieuwbare energie.

Kamerbrief en motie

Voorafgaande aan de begrotingsbehandeling van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stuurde Nederland ICT een brief aan de Tweede Kamer met een aantal speerpunten, waaronder dit punt over het aanpassen van de nieuwbouwregels. Kort daarop diende Kamerlid Matthijs Sienot (D66) een motie in waarin hij een soortgelijke oproep deed. Deze motie werd met grote meerderheid aangenomen in de Kamer. Minister Ollongren heeft er geen gras over laten groeien en kondigt nu twee maanden later al de gewenste aanpassing aan. Hiermee is een grote belemmering voor het realiseren van warmtenetten in nieuwbouwprojecten weggenomen. Een mooi resultaat dat de weg vrijmaakt om als sector meer bij te dragen aan een duurzaam Nederland.


Deel via:

Het laaste nieuws

Rapport: ICT Markttoets Content Services Platform voor BZK

Eind februari organiseerde NLdigital een ICT Markttoets over een nieuw Content Services Platform (CSP). Dit in opdracht van het ministerie van BZK voor het programma Beter Samen Werken. Het rapport is vanaf nu beschikbaar.
Samenwerken met de overheid

Noodkreet bedrijfsleven en kennisorganisaties: sloop van innovatieklimaat dreigt

Het innovatie- en ondernemersklimaat staat onder druk in Nederland. Dit stelt een grote groep van bedrijven en kennisorganisaties. Zij uiten hun zorgen over de innovatiekracht en het verdienvermogen van Nederland in een brandbrief.
Politiek & wetgeving

Implementatie NIS2-richtlijn uitgesteld: dit betekent het voor jou

De Nederlandse overheid is niet op tijd klaar met de implementatie van de NIS2-richtlijn. Benieuwd wat dit voor jouw bedrijf betekent?
Cybersecurity

Denk mee over een Content Services Platform voor BZK

Op donderdag 29 februari van 13.00 tot 17.00 uur organiseert NLdigital namens het programma Beter Samen Werken voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een ICT Markttoets over een nieuw Content Services Platform (CSP). 
Samenwerken met de overheid

De sterke positie van onze digitale infrastructuur vraagt om blijvende aandacht

Nederland heeft een digitale infrastructuur waar we trots op mogen zijn. Maar deze toppositie staat ook onder druk. Zo blijkt uit de Staat van de Digitale Infrastructuur die minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.