22 november 2017

Blockchain-coalitie brengt juridische vraagstukken smart contracts in kaart

Blockchain-coalitie brengt juridische vraagstukken smart contracts in kaart

Smart contracts worden op steeds meer terreinen toegepast. Denk aan het delen van zonne-energie met je buren, waarbij de kosten automatisch verrekend worden. Of het oormerken van subsidies om ervoor te zorgen dat het geld op de juiste plek belandt. De Blockchain-coalitie heeft nu de juridische vraagstukken hieromtrent in kaart gebracht.

Smart contracts

Dankzij smart contracts kunnen specifieke afspraken direct worden vastgelegd in de software en automatisch worden uitgevoerd. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de Blockchain. In de wet is het gebruik van deze nieuwe technologie niet voorzien. De juridische houdbaarheid van smart contracts is hierdoor niet vanzelfsprekend.

Juridische vraagstukken

Een expertgroep van de Dutch Blockchain Coalition heeft daarom een rapport geschreven waarin wordt uitgelegd met welke juridische vraagstukken organisaties rekening moeten houden bij het gebruik van smart contracts. Ook geven ze aan welke kennis en opleiding nog ontbreken bij organisaties. Het rapport werd vorige week tijdens het ECP Jaarcongres overhandigd aan René Penning de Vries, Boegbeeld van Team ICT.

Download het rapport (pdf)

Over de Dutch Blockchain Coalition

De Dutch Blockchain Coalition is een samenwerkingsverband van vijfentwintig partners uit de financiële dienstverlening (banken, verzekeringen), de sectoren logistiek, energie, veiligheid en ICT, ministeries, de kenniswereld en toezichtpartijen als de Nederlandsche Bank (DNB) en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). De coalitie is een initiatief van Team ICT, een platform voor publiek-private samenwerking om de kansen van ICT in (top)sectoren te verzilveren. Namens Nederland ICT is onze voorzitter Jeannine Peek lid van Team ICT.

mm
Nederland ICT Redactie info@nederlandict.nl (0348) 49 36 36

Gerelateerd

Toegevoegde waarde digitale economie is €182 miljard

De Nederlandse economie telt 1,5 miljoen werknemers voor wie ICT onmisbaar is in hun dagelijks werk. Deze digitale beroepsbevolking creëerde in 2016 €182 miljard aan toegevoegde waarde, ongeveer 30% van het totale BBP. Dat blijkt uit een onderzoek naar de digitale economie dat onderzoeksbureau The METISfiles heeft uitgevoerd in opdracht van Nederland ICT.

Inge Philips uitgeroepen tot ICT Personality 2017

Inge Philips, directeur van de cyber risk services praktijk van Deloitte, is de ICT Personality van 2017. Deze eretitel werd uitgereikt door brancheorganisatie Nederland ICT en ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, tijdens de Avond van de Digitale Economie. Volgens de jury is Philips een belangrijke ambassadeur van publiek-private samenwerking op het gebied van digitale veiligheid.

Nominaties Digital Impact Award 2017 bekend

Rijkswaterstaat, 4Shipping en Parkeagle maken kans op de Digital Impact Award 2017. De award wordt jaarlijks uitgereikt door Nederland ICT en ECP | Platform voor de informatiesamenleving aan een ICT-project of product met impact op de samenleving en de digitale economie. De winnaar van de award wordt bekend gemaakt tijdens de Avond van de Digitale Economie op 14 september.