9 februari 2017

Experts maken leerlingen bewust van online veiligheid

Experts maken leerlingen bewust van online veiligheid

Afgelopen dinsdag werd tijdens de Safer Internet Day het startschot gegeven voor de Cyber Estafette van Geef IT Door. Gedurende deze estafette staan cybersecurity experts voor de klas om hun vakkennis door te geven en scholieren te enthousiasmeren voor een carrière in de ICT, bijvoorbeeld als ethisch hacker of cybersecurity specialist. Want met de toenemende digitalisering van de samenleving neemt ook de omvang van cybercriminaliteit toe. Hierdoor is er meer vraag naar gekwalificeerde cybersecurity specialisten.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) trapte de estafette af op het Newmancollege in Breda met een gastles waarin hij scholieren bewust maakte van het belang van online veiligheid.

Snelcursus hacken

Staatssecretaris Dijkhoff gaf het stokje door aan expert Jaya Baloo van KPN. Zij deelde haar kennis en gaf een tweetal gastcolleges in Den Haag. De scholieren maakten via deze gastcolleges kennis met concrete voorbeelden die laten zien hoe kwetsbaar informatie tegenwoordig is en waarom digitale beveiliging zo belangrijk is. Ze gingen ook zelf aan de slag, bijvoorbeeld met een snelcursus hacken.

Bekijk onderstaande video voor een impressie van de gastles:

Geef IT Door

De Cyber Estafette is een onderdeel van de landelijke campagne Geef IT Door. Al een aantal jaar worden er vanuit deze campagne gastlessen in het voortgezet onderwijs verzorgd door ICT-professionals. De professionals laten vanuit hun eigen ervaring zien waarom een carrière in de ICT voor jongeren een goede keuze is. Naast gastlessen over ICT en programmeren heeft Geef IT Door sinds kort twee nieuwe thema’s aan het pakket toegevoegd: Cybersecurity en Big Data.

Geef IT Door is een initiatief van CIO Platform Nederland, DINL, Nederland ICT en ECP | Platform voor de InformatieSamenleving.

Gastlessen verzorgen

Lijkt het je ook leuk om een gastles te verzorgen in het voortgezet onderwijs? Geef je dan hier op als gastdocent.

Over Safer Internet Day

Safer Internet Day is een jaarlijks terugkerende dag waarop in meer dan honderd landen aandacht wordt gevraagd voor veilig en verantwoord gebruik van online technologieën en mobiele telefoons, met name onder kinderen en jongeren.

mm
Nederland ICT Redactie info@nederlandict.nl (0348) 49 36 36

Gerelateerd

Maak jij jongeren enthousiast over werken in de ICT?

De komende jaren neemt het aantal onvervulde ICT-vacatures in rap tempo toe. Er zullen niet genoeg goed opgeleide ICT-professionals zijn om aan deze stijgende vraag te voldoen. Het is belangrijk om jongeren in het voortgezet onderwijs enthousiast te maken voor een opleiding en carrière in de ICT. Daarom vragen steeds meer scholen een gastles van ICT-professionals aan via Geef IT Door!

Volgend kabinet moet investeren in digitale kennis en vaardigheden

Deze week bracht het CBS een rapport uit over de relatie tussen digitalisering en werkgelegenheid. De conclusie: “Hoewel er geen definitief antwoord valt te geven op de vraag of door digitalisering en robotisering de werkgelegenheid in de toekomst zal afnemen, kan voor de totale werkgelegenheid vastgesteld worden dat er tussen 2001 en 2015 geen aanwijzingen zijn te vinden voor negatieve gevolgen van het toenemende gebruik van ICT.”

Lotte de Bruijn geeft gastlessen op ds. Pierson College in Den Bosch

Lotte de Bruijn, directeur van Nederland ICT, verzorgde in het kader van de campagne Geef IT Door twee gastlessen over werken in de ICT-sector. Dit gebeurde tijdens een speciale beroepenweek op het ds. Pierson College in Den Bosch, waarbij leerlingen zich oriënteerden op hun toekomstige loopbaan. Na afloop van de gastlessen hadden de leerlingen een beter beeld van de mogelijkheden om aan de slag te gaan in de ICT-sector.