Deense inspiratie voor digitale geletterdheid in het onderwijs

In Nederland wordt hard gewerkt aan curriculumvernieuwing die het onderwijs beter moet laten aansluiten op de digitaliserende toekomst. Maar ook de kinderen die nu naar school gaan verdienen een goede voorbereiding op die toekomst. Hoe borgen we dat kinderen vóór de invoer van het nieuwe curriculum digitaal geletterd zijn? Hoe kan het onderwijs hen nu al klaarstomen voor de digitale revolutie? René Speelman gaat tijdens een studiereis naar Denemarken, namens de Werkgroep Onderwijs van Nederland ICT, op zoek naar antwoord op deze vragen.

In Denemarken zijn overheid en onderwijs al een stap verder met het invoeren van digitale geletterdheid in het onderwijs. Waar Nederland in de laatste feedbackfase zit voor de inhoud van het curriculum, heeft Denemarken al ervaring opgedaan met de implementatie ervan. Bij de Denen kan daarom tijdens de studiereis, van 3 tot en met 5 juli 2019, volop inspiratie worden opgedaan.

Breed spectrum aan partijen aanwezig

René Speelman, werkzaam bij Sogeti en lid van de Werkgroep Onderwijs, voegt zich bij een divers gezelschap:

“We gaan met het ontwikkelteam van het nieuwe curriculum, bestuurders uit het onderwijs, ambtenaren én het bedrijfsleven in gesprek met de Denen. Een brede en daardoor effectieve samenstelling, want iedereen doet inspiratie op vanuit een andere invalshoek. Die inspiratie nemen we mee naar gezamenlijk overleg én in onze eigen achterban.”

Verwerken van ervaringen

Tijdens de studiereis gaat het gezelschap in gesprek met het Deense Curriculum.nu, het ministerie van Onderwijs en een lerarenopleiding. Ook staan bezoeken gepland aan basis- en middelbare scholen. Tijdens een bezoek aan LEGO wordt ingegaan op Deense publiek-private samenwerkingen. Speelman: “In voorbereiding op de reis stellen we een aantal mogelijk implementatie-voorstellen op voor het nieuwe curriculum. Tijdens de gesprekken en bezoeken tasten we af in hoeverre onze voorstellen zouden werken, gezien de ervaringen die de Denen al hebben met het digitaliseren van hun onderwijs.”

Rol voor het bedrijfsleven

Als vertegenwoordiger namens Nederland ICT, gaat Speelman met name op zoek naar het bedrijfsperspectief: “Als ICT-sector voelen we de urgentie om de leerlingen van dit moment al digitale geletterdheid bij te brengen. Daarom initiëren veel bedrijven al eigen initiatieven waarbij ze bijvoorbeeld gastlessen op basisscholen, of programmeerlessen op middelbare scholen geven. Ik ben erg benieuwd hoe het bedrijfsleven in Denemarken zijn maatschappelijke rol invult. Hoe is de samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven? En kunnen wij als Nederlands bedrijfsleven onze rol effectiever of meer inspirerend vormgeven?”

Werkgroep Onderwijs

Nederland ICT zet zich in voor het digitaliseren van het Nederlandse onderwijs. Onder leiding van bestuurslid Michiel van Vlimmeren komt de Werkgroep Onderwijs periodiek bij elkaar om concrete stappen te zetten voor een betere match tussen onderwijs en arbeidsmarkt en het verhogen van de digitale geletterdheid in het onderwijs. Zo wordt volgende week een arbeidsmarktonderzoek gepresenteerd, en wordt ingezet op het opschalen van succesvolle scholingsinitiatieven vanuit de arbeidsmarkt. Wil je ook bijdragen? Meld je dan voor deze werkgroep aan bij Jelmer Schreuder.


Deel via:

Het laatste nieuws

Bijna 10.000 nieuwe ICT-talenten opgeleid via CA-ICT

Via opleidingsfonds CA-ICT steunen en organiseren wij projecten voor om- en bijscholing voor de ICT-sector. Er zijn mooie resultaten behaald met scholingsprojecten.
Opleiding & arbeidsmarkt

Het belang van innovatief aanbesteden: een stap naar een succesvolle digitale overheid

Op 28 maart organiseerde NLdigital in samenwerking met Digicampus een bijeenkomst die de urgentie en impact van innovatief aanbesteden benadrukte.
Samenwerken met de overheid

Rapport: ICT Markttoets Content Services Platform voor BZK

Eind februari organiseerde NLdigital een ICT Markttoets over een nieuw Content Services Platform (CSP). Dit in opdracht van het ministerie van BZK voor het programma Beter Samen Werken. Het rapport is vanaf nu beschikbaar.
Samenwerken met de overheid

Noodkreet bedrijfsleven en kennisorganisaties: sloop van innovatieklimaat dreigt

Het innovatie- en ondernemersklimaat staat onder druk in Nederland. Dit stelt een grote groep van bedrijven en kennisorganisaties. Zij uiten hun zorgen over de innovatiekracht en het verdienvermogen van Nederland in een brandbrief.
Politiek & wetgeving

Implementatie NIS2-richtlijn uitgesteld: dit betekent het voor jou

De Nederlandse overheid is niet op tijd klaar met de implementatie van de NIS2-richtlijn. Benieuwd wat dit voor jouw bedrijf betekent?
Cybersecurity