Ben jij na de Brexit nog Avg-compliant?

Vanmiddag is Boris Johnson met een ruime meerderheid gekozen tot de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Gezien zijn opstelling tot op heden verwachten wij niet dat er nog een nieuw onderhandelingsresultaat bereikt wordt. Doe jij zaken met het VK of staat data in het VK? Wij adviseren je voorbereidingen te gaan treffen op het no-deal scenario, zodat je ook na 31 oktober Avg-compliant bent. Gebruik daarvoor onze Brexit toolkit.

Brexit in het kort

Het Verenigd Koninkrijk heeft als resultaat van een referendum onder het volk in 2017 aangegeven zich te willen terugtrekken uit de Europese Unie (EU). Daarmee zal alle Europese wet- en regelgeving die van toepassing is op de lidstaten van de EU vanaf de datum van terugtrekking niet meer van toepassing zijn op het Verenigd Koninkrijk. Het Verenigd Koninkrijk wordt daarmee een zogenaamd ‘derde land’, zoals bedoeld in de Algemene verordening gegevensbescherming (Avg). Het Verenigd Koninkrijk heeft in maart 2019 ‘terugtrekkingsuitstel’ gekregen en daarmee is de datum van terugtrekking opgeschoven naar 31 oktober 2019.

Impact op Avg-compliancy

Het is mogelijk dat het Verenigd Koninkrijk met de EU een terugtrekkingsovereenkomst zal sluiten om de terugtrekking geleidelijk te laten verlopen. In zo’n terugtrekkingsovereenkomst kan het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld met de overige lidstaten van de EU overeenkomen dat de Avg nog voor een bepaalde periode van toepassing zal zijn op het Verenigd Koninkrijk. Daarmee zou het Verenigd Koninkrijk voor de daarin bepaalde periode nog geen ‘derde land’ worden. De onderhandelingen lopen echter stroef en het zou zo kunnen zijn dat het Verenigd Koninkrijk en de overige lidstaten van de EU niet tot overeenstemming komen. Als er geen terugtrekkingsovereenkomst wordt gesloten (no-deal Brexit/harde Brexit) dan is het Verenigd Koninkrijk niet langer meer een EU lidstaat en wordt het Verenigd Koninkrijk vanaf de datum dat het uitstel afloopt van de een op de andere dag een ‘derde land’. Derde landen zijn de landen die niet behoren tot de EU/EER. Doorgifte van persoonsgegevens naar ‘derde landen’ is onder de Avg niet toegestaan, tenzij aan een van de waarborgen voor een passende bescherming wordt voldaan.

Bereid je voor met de Brexit toolkit

De juristen van Nederland ICT ondersteunen jouw organisatie om Avg-compliant te worden. Daarom hebben zij een Brexit toolkit ontwikkeld met hierin een toelichting, stappenplan en een conceptbrief. Begin tijdig met de voorbereidingen, omdat het opvragen van informatie veel tijd kan kosten.

Word bijgepraat tijdens de bijeenkomst op 18 september

Op 18 september zijn we te gast bij lidbedrijf maincubes, en praat Alex de Joode, public policy manager bij Nederland ICT, je bij over de gevolgen van een harde Brexit op data-uitwisseling met het Verenigd Koninkrijk. Ook vertelt hij welke stappen je kunt nemen om je security op orde te houden na 31 oktober. Daarnaast is er volop gelegenheid om met mede-ondernemers te sparren over de gevolgen en te nemen maatregelen om ook na 31 oktober 2019 Avg-compliant te zijn.

Meer informatie of vragen?

Heb je vragen over het toepassen van deze toolkit binnen jouw organisatie? Neem dan contact op met de juristen van Nederland ICT. Zij kunnen je voorzien van advies en ondersteuning. Houd ook de activiteitenkalender van Nederland ICT in de gaten. Onze juristen geven regelmatig relevante workshops.


Deel via:

Het laatste nieuws

Bijna 10.000 nieuwe ICT-talenten opgeleid via CA-ICT

Via opleidingsfonds CA-ICT steunen en organiseren wij projecten voor om- en bijscholing voor de ICT-sector. Er zijn mooie resultaten behaald met scholingsprojecten.
Opleiding & arbeidsmarkt

Het belang van innovatief aanbesteden: een stap naar een succesvolle digitale overheid

Op 28 maart organiseerde NLdigital in samenwerking met Digicampus een bijeenkomst die de urgentie en impact van innovatief aanbesteden benadrukte.
Samenwerken met de overheid

Rapport: ICT Markttoets Content Services Platform voor BZK

Eind februari organiseerde NLdigital een ICT Markttoets over een nieuw Content Services Platform (CSP). Dit in opdracht van het ministerie van BZK voor het programma Beter Samen Werken. Het rapport is vanaf nu beschikbaar.
Samenwerken met de overheid

Noodkreet bedrijfsleven en kennisorganisaties: sloop van innovatieklimaat dreigt

Het innovatie- en ondernemersklimaat staat onder druk in Nederland. Dit stelt een grote groep van bedrijven en kennisorganisaties. Zij uiten hun zorgen over de innovatiekracht en het verdienvermogen van Nederland in een brandbrief.
Politiek & wetgeving

Implementatie NIS2-richtlijn uitgesteld: dit betekent het voor jou

De Nederlandse overheid is niet op tijd klaar met de implementatie van de NIS2-richtlijn. Benieuwd wat dit voor jouw bedrijf betekent?
Cybersecurity