ICT voor de volgende generatie

ICT voor de volgende generatie

Op de arbeidsmarkt van nu en in de toekomst ben je nergens zonder ICT-vaardigheden. Onze maatschappij en economie digitaliseren in een hoog tempo. Dit vraagt om meer mensen met verstand en passie voor ICT. Langzamerhand wordt het belang van ICT en ‘coding’ steeds meer op waarde geschat. Om mee te kunnen in de wereldwijde digitaliseringsslag, is het van het grootste belang dat de nieuwe generatie een compleet beeld heeft van de rol van ICT.

Te vaak wordt ICT nog geassocieerd met een kleine subcultuur. Dit terwijl de mogelijkheden van ICT eindeloos zijn en daarmee interessant voor iedereen. Nederland ICT vindt het van belang dat iedere scholier voorafgaand aan zijn beroepskeuze een goed beeld heeft van de mogelijkheden van werken met en in de ICT.

Dat roept de vraag op hoe we ervoor kunnen zorgen dat het innovatieve karakter van werken met ICT beter in beeld komt bij de nieuwe generatie.

Wat vindt Nederland ICT?

Gastlessen van ICT’ers kunnen een goede bijdrage leveren aan het inspireren van een toekomstige generatie ICT’ers. Daarom steunen we als mede-oprichter het project ‘Geef IT Door’, waarbij gastlessen worden gegeven op het middelbaar onderwijs in heel Nederland.

Wat moet er gebeuren?

ICT-bedrijven hebben hun toekomst zelf in de hand. We stimuleren werknemers van ICT-bedrijven in Nederland om zelf de handschoen op te pakken en voor de klas te gaan staan. Een nieuwe generatie jongeren krijgt zo een beeld van de vele en veelzijdige carrièrekansen op de arbeidsmarkt voor ICT’ers. Zo dagen we leerlingen uit om te kiezen voor een opleiding én loopbaan in de ICT.

Enthousiast geworden? Meld je aan via www.geefitdoor.nl

mm
Ivo Poulissen Public policy manager ivo@nederlandict.nl (0348) 49 36 36

Gerelateerd

Maak jij jongeren enthousiast over werken in de ICT?

De komende jaren neemt het aantal onvervulde ICT-vacatures in rap tempo toe. Er zullen niet genoeg goed opgeleide ICT-professionals zijn om aan deze stijgende vraag te voldoen. Het is belangrijk om jongeren in het voortgezet onderwijs enthousiast te maken voor een opleiding en carrière in de ICT. Daarom vragen steeds meer scholen een gastles van ICT-professionals aan via Geef IT Door!

Column Lotte de Bruijn: ‘Boekenwijsheid’

Onlangs verscheen het boek NL Digitaal, met daarin een uitleg over vijftig essentiële zaken uit de digitale wereld. Herbert Blankesteijn, auteur van het boek, zei bij de presentatie dat hij hoopt dat het niet alleen door jongeren wordt gelezen, maar ook door hun ouders en docenten. I couldn’t agree more! Op het moment dat NL Digitaal werd gepresenteerd, liet de Onderwijscoöperatie namens de leraren aan staatssecretaris Dekker weten dat hun achterban meer tijd en ruimte nodig heeft om vernieuwingen in het onderwijs door te voeren. Ik vind dat op zijn zachtst gezegd een zorgwekkend bericht.