Filter op

Jonge ICT’ers helpen politie met inzet AI bij cold cases

De politie gaat kunstmatige intelligentie inzetten om cold cases sneller op te lossen, dat maakten ze vandaag bekend. Daarbij willen ze ook de hulp van burgers en bedrijven inschakelen. Het young ICT-professional (YIP) netwerk van Nederland ICT werd in dat kader uitgedaagd om mee te denken over innovatieve ICT-toepassingen. Afgelopen vrijdag (18 mei) gingen ongeveer Lees verder

Blockchain-coalitie brengt juridische vraagstukken smart contracts in kaart

Smart contracts worden op steeds meer terreinen toegepast. Denk aan het delen van zonne-energie met je buren, waarbij de kosten automatisch verrekend worden. Of het oormerken van subsidies om ervoor te zorgen dat het geld op de juiste plek belandt. De Dutch Blockchain Coalition heeft een rapport geschreven waarin wordt uitgelegd met welke juridische vraagstukken organisaties rekening moeten houden bij het gebruik van smart contracts.

Toegevoegde waarde digitale economie is €182 miljard

De Nederlandse economie telt 1,5 miljoen werknemers voor wie ICT onmisbaar is in hun dagelijks werk. Deze digitale beroepsbevolking creëerde in 2016 €182 miljard aan toegevoegde waarde, ongeveer 30% van het totale BBP. Dat blijkt uit een onderzoek naar de digitale economie dat onderzoeksbureau The METISfiles heeft uitgevoerd in opdracht van Nederland ICT.

Inge Philips uitgeroepen tot ICT Personality 2017

Inge Philips, directeur van de cyber risk services praktijk van Deloitte, is de ICT Personality van 2017. Deze eretitel werd uitgereikt door brancheorganisatie Nederland ICT en ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, tijdens de Avond van de Digitale Economie. Volgens de jury is Philips een belangrijke ambassadeur van publiek-private samenwerking op het gebied van digitale veiligheid.

Nominaties Digital Impact Award 2017 bekend

Rijkswaterstaat, 4Shipping en Parkeagle maken kans op de Digital Impact Award 2017. De award wordt jaarlijks uitgereikt door Nederland ICT en ECP | Platform voor de informatiesamenleving aan een ICT-project of product met impact op de samenleving en de digitale economie. De winnaar van de award wordt bekend gemaakt tijdens de Avond van de Digitale Economie op 14 september.

Dé ICT-sector bestaat niet: betere segmentering moet leiden tot meer samenwerking op innovatie

Hoe kunnen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen beter samenwerken om innovatie te bevorderen? Op 10 mei, tijdens de eerste innovatiemeeting van Nederland ICT, stond deze vraag centraal. Vertegenwoordigers uit de drie domeinen gingen met elkaar in gesprek over de mogelijkheden van R&D binnen Nederland. Succesverhalen werden uitgewisseld en de constructieve ronde tafeldiscussie leverde praktische vervolgstappen op.

Innovatie in duizenden tentjes: Campus Party 2016

Een hersenscan in 3D, levensgroot uitgeprint met behulp van een 3D printer. Online scheiden zonder stress en strijd dankzij de hulp van cognitive computing. Maar ook: een oplossing voor de ‘heiselbug’, die zich voor kan doen bij programmeren voor hardware met multicore processors. Zo divers als het terrein van innovatie in de praktijk is, zo gevarieerd waren de onderwerpen op het ‘innovation stage’ van de Campus Party. Het 5-daagse techfestival vond eind mei plaats in de Jaarbeurs te Utrecht.

Breakdown DESI2016: hoe wordt Nederland de beste digitale economie van Europa?

Deze week kwam de nieuwe Digital Economy and Society Index (DESI) van de Europese Commissie uit. Nederland scoort een mooie tweede plaats. De DESI is door de Commissie in het leven geroepen om de digitalisering in lidstaten te monitoren. Dat doen ze aan de hand van een dertigtal indicatoren in vijf dimensies. Hoewel belangrijke thema’s als duurzaamheid en cybersecurity ontbreken, is de DESI een mooie graadmeter voor de huidige staat van de Nederlandse digitale economie. Bovendien is het een indicatie van waar de kansen voor verbetering liggen. Hieronder een overzicht van de belangrijkste conclusies:

Forse groei voor Main Software 50

Het gaat erg goed met Nederlandse softwarebedrijven. Dat is de belangrijkste conclusie van de prijsuitreiking van de Main Software 50, die op 5 november heeft plaatsgevonden. Ook dit jaar streden de deelnemers om de prijs van het meest succesvolle softwarebedrijf van Nederland. Het aantal deelnemers lag ruim 21% hoger dan vorig jaar.

Nederland ICT: aanbevelingen AWTI snel uitvoeren

Het rapport ‘Klaar voor de toekomst’ van de Adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie (AWTI) bevat een scherpe analyse van de rol en betekenis van ICT voor de Nederlandse economie. Nederland ICT onderschrijft het rapport en roept het kabinet op de aanbevelingen van de raad om te zetten in concrete acties. Net als Nederland ICT mist de AWTI een integrale kabinetsvisie op ICT en dus op de digitale economie.

Vijf lessen van het YIP Innovatie Event

Stay ahead of the game, was de ondertitel van het tweede YIP Innovatie Event. Hoe zorg je ervoor dat je als young professional in de ICT blijft innoveren? Om antwoord te geven op die vraag waren er vijf vernieuwende ondernemers uitgenodigd om te vertellen over hun ervaringen als startup.

Zorgrobot wint Zorg Innovatie Start-up Award 2015

De Zorg Innovatie Start-up Award 2015 is op 18 maart uitgereikt aan Zora: een humanoïde robot met diverse toepassingen in bijvoorbeeld de ouderenzorg, revalidatie en het onderwijs. De winnaar werd uit tien genomineerden gekozen door een jury van experts op het gebied van zorg en ICT, waaronder Nederland ICT-directeur Lotte de Bruijn.

Column Dirk van Roode: ‘Innovatie gaat tegen de stroom in’

Innovatie is enerzijds de motor van onze economische groei, anderzijds roept zij weerstand op. Innovatie komt immers vaak niet uit een sector zelf, maar juist uit onverwachte hoek. De gloeilamp is niet uitgevonden door de kaarsenmakers, en email niet door de postbedrijven. Radicale vernieuwing staat dikwijls haaks op bestaande belangen. De eerste reactie op innovatie van buiten de sector is dan ook vaak zeer defensief: nieuwkomers worden zoveel mogelijk buiten de deur gehouden.