Content Hoofdnavigatie Servicelinks Zoeken
Homepage van Nederland ICT Branchevereniging van ICT-bedrijven in Nederland
Nieuws

Home

Nieuws


Deel deze pagina via Twitter Deel deze pagina via Facebook Deel deze pagina via LinkedIn

"Niet alleen nu, maar ook over 15 jaar goed opgeleide ICT'ers nodig"

Door Tommy van Eldik (webredacteur ICT~Office)

In de Marktmonitor 2012 voorspelt ICT~Office een groeiend tekort aan hoger opgeleide ICT-professionals voor de komende jaren. Zelfs nu de wereld in de ban is van de economische crisis, blijven bedrijven op zoek naar goed geschoold personeel. QISS IT, TellUs en AFAS zijn voorbeelden van organisaties die zitten te springen om jong talent. Dan gaat het overigens niet alleen om ICT-talent. Of zoals ze het bij AFAS zeggen: "Je hoeft niet per se een ICT-studie te hebben gevolgd om bij ons te kunnen komen werken."

Groeimogelijkheden in tijden van crisis

Ook de ICT-sector kent momenteel geen rooskleurige economische verwachtingen. Bedrijven zijn somber over de verwachte vraag naar hun producten en diensten en voorzien zelfs een kleine daling voor de komende tijd. Bij QISS IT, TellUS en AFAS merken ze echter niet zo veel van de crisis. "Ons businessmodel werkt in zowel binnen- als buitenland, zoiets opent heel veel mogelijkheden", aldus Arno Hoogenhuizen, communicatiemanager van TellUs, wereldwijde marktleider op het gebied van online leads genereren voor bedrijven. "Ook in landen als Duitsland en Frankrijk hebben mensen specifieke vragen en willen ze gericht prijzen vergelijken. 'Kijk eens over de grens', is dan ook onze tip."

Ook QISS IT, dat zich bezighoudt met recruitment van (voornamelijk) hoger opgeleide ICT-professionals voor zowel tijdelijke als permanente basis, heeft tot nu toe weinig last van economische tegenwind. "We zijn in 2010 begonnen en dus een jonge organisatie. Hierdoor hebben we geen last gehad van beschikbare kandidaten, de zogenaamde 'bankzitters'", zegt directeur José van Dalen.

Detachering

Bedrijven hebben volgens haar nog steeds mensen nodig. Wel merkt ze dat er beduidend meer vraag is naar tijdelijk personeel dan mensen voor onbepaalde tijd. "Vanwege de fluctuerende markt gaan bedrijven momenteel niet snel risico's aan. Detachering is een onderdeel van QISS IT, wij spelen dus graag in op deze tijdelijke vraag."

"Het hangt er ook vanaf om welke vacature het gaat. Functies als helpdeskmedewerker willen bedrijven snel ingevuld hebben. Voor banen waarvoor je kennis van bijvoorbeeld Oracle e-Business suite moet hebben ligt het anders. In dat geval hebben onze opdrachtgevers wat meer geduld, omdat ze het belangrijk vinden om de mensen met de juiste werkervaring binnen te halen."

Crisis of geen crisis, AFAS Software hanteert al jaren dezelfde succesformule. "AFAS houdt het simpel, maar doet het toch anders dan anderen", verklaart Herman Zondag, directeur Customer Operations. "We streven ernaar de consultancykosten zo laag mogelijk te houden en willen ons product PROFIT zo snel mogelijk bij de klanten implementeren. Want hoe sneller het product werkt, des te minder de klant hoeft te investeren en hoe meer tevreden de klant zal zijn. Door deze werkwijze maken we al jaren een groei door. En zijn we dus constant op zoek naar nieuwe mensen."

Bedrijven staan te springen om goede ICT'ers

De drie bedrijven zijn eensgezind: ook nu zijn er volop kansen om te groeien. Dat betekent automatisch een toename van het aantal ICT-vacatures. Van Dalen: "Bij QISS-IT zijn we met name op zoek naar ICT-professionals met een MBO-achtergrond en werkervaring op het gebied van infrastructuur. Support, beheer en applicatiebeheerders, daar moet je aan denken. Maar ook als het gaat om projectleiders en informatieanalisten hebben we de afgelopen periode veel bemiddeld. Verder zijn we bezig om een HBO IT-traineeship op te zetten. Zo kunnen startende HBO'ers in de keuken kijken bij bedrijven en uiteindelijk bij een van die bedrijven een vaste aanstelling verwachten."

Bij QISS IT bekijken ze iedere opdracht vanuit het perspectief van de opdrachtgever. Met andere woorden: 'wat heeft hij of zij nodig?'. Van Dalen en haar collega's koppelen hier vervolgens de juiste mensen aan. "Daarbij is het diploma van de ICT-professionals niet altijd doorslaggevend", benadrukt ze. "Liever wijzen we onze opdrachtgevers op de werkervaring die iemand tot nu toe heeft opgedaan, maar vooral ook op persoonlijke competenties en de toegevoegde waarde voor de organisatie."

Niet alleen de echte 'techneuten', maar ook mensen op het snijvlak van business en ICT zijn hard nodig. Zondag: "AFAS zoekt van alles: support, marketing, sales, consultancy en development. Als het gaat om softwareontwikkelaars gaan we voor de echte toppers. Voor supportfuncties willen we juist mensen die een brede interesse hebben en nieuwsgierig zijn. Maar we zoeken vooral mensen die de verbinding kunnen leggen tussen de techniek en het gebruik van ICT." Dat beaamt ook Hoogenhuizen, hoewel TellUs vooral op zoek is naar salesmensen en softwareontwikkelaars. ".Net-developers om precies te zijn. 'Harde' techneuten inderdaad. Maar we spreken ook uit eigen ervaring als we zeggen dat mensen op het snijvlak van business en ICT van levensbelang zijn voor een organisatie. Zoals product owners, die zijn goud waard voor je bedrijf."

ICT'ers zijn dus zeer gewild op de arbeidsmarkt. Niet altijd even gunstig, zo ondervindt TellUs. "Voor .Net-developers is het niet de moeite waard om een vacature uit te zetten. Het is ontzettend duur en we zijn kansloos ten opzichte van recruiters", verzucht Hoogenhuizen. "We hebben zelfs iemand ingeschakeld die zo'n 80% van de tijd op zoek is naar vrije ontwikkelaars. Daar komt bij dat we niet zo'n grote naam hebben als bijvoorbeeld Google of Facebook. Zoiets speelt toch een rol wanneer ontwikkelaars een keuze maken."

AFAS Academy

AFAS heeft voor het aantrekken van jonge of net afgestudeerde mensen een eigen academie opgericht: de AFAS Academy. "Drie jaar lang kunnen ze kennismaken met het bedrijf en krijgen ze langzaam maar zeker het AFAS-DNA in zich. Na die periode zijn de jongeren klaar voor hun interne sollicitatie en kunnen ze meteen aan de slag bij ons."

Voorlopig werpt de AFAS Academy z'n vruchten af. "Het verloop bij ons is al jaren zeer laag. Door jonge mensen te laten instromen, krijg je de perfecte mix van jonge en oudere medewerkers",  aldus Zondag. "Vroeger gaf ik ook gastlessen op hogescholen, maar tegenwoordig komen de studenten juist naar AFAS toe om meer te weten te komen over ons. Dat werkt uitstekend. Bij ons komen ze meteen in aanraking met de praktijk en daar worden ze enthousiast van. In een klaslokaal is dat toch lastiger."

ICT-component in je studie

Jongeren die overwegen om een ICT-studie te gaan volgen, hoeven zich in ieder geval geen zorgen te maken over hun carrière. Hoogenhuizen: "Mijn advies aan iedere jongere is: ga een ICT-studie doen. Of neem in ieder geval een ICT-component, bijvoorbeeld een minor, op in je programma. Niet alleen nu, maar ook over 10 à 15 jaar zullen er mensen nodig zijn om alle ICT-vacatures in te vullen. De ICT-sector is leuk, interessant en je kunt er een goed salaris verdienen."

Zondag gaat zelfs nog een stapje verder: "Je hoeft niet per se een ICT-studie te hebben gevolgd om bij AFAS te kunnen komen werken. Wij hebben achttien mensen in dienst die gestudeerd hebben aan de Hogere Hotelschool. Zelfs onze directeur België komt er vandaan. Mensen uit dat segment hebben een hoog analytisch en empatisch vermogen, zijn klantgericht en gastvrij en kunnen de verbinding leggen tussen de techniek en het dagelijkse gebruik van ICT. Dat soort mensen kunnen we bij AFAS heel goed gebruiken."

Van Dalen wil nog wel een tip meegeven aan het jonge talent van Nederland. "Zorg ervoor dat je 'business Engels' in orde is. We hebben gemerkt dat niet iedereen het gewenste niveau heeft op dit gebied. Jongeren moeten hier echter wel rekening mee houden, aangezien onze opdrachtgevers dit belangrijk vinden. Voor sommige vacatures is kennis van het business Engels zelfs zo relevant dat we de gesprekken in het Engels doen. Houd ook goed in de gaten dat je de Nederlandse taal correct hanteert. Soms krijg ik brieven en CV's binnen met spelfouten en kromme zinnen erin. Die zou ik nooit durven doorsturen naar opdrachtgevers."


 

Aan deze weblog werkten mee

 José van Dalen (QISS IT)                   
 José van Dalen
 (QISS-IT)
 Arno Hoogenhuizen (TellUs)                   
 Arno Hoogenhuizen
 (TellUs)
 Herman Zondag (AFAS)                   
 Herman Zondag
 (AFAS Software)

 

Trefwoorden bij dit artikel

Columns, MKB
Nederland ICT is (mede)initiatiefnemer van:
iBestuur congres
Bescherm je bedrijf
Avond van de digitale economie